sobota, 20 czerwiec 2020 13:06

Rynek mięsa - analiza Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa

Oceń ten artykuł
(1 głos)

W okresie styczeń–kwiecień 2020 r. przychody uzyskane z eksportu produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych wyniosły blisko 2 mld EUR (8,5 mld zł) i były o 3% mniejsze niż przed rokiem. Jednocześnie wydatki poniesione na import wzrosły o 19%, do 937 mln EUR (ponad 4 mld zł).

W pierwszych czterech miesiącach 2020 r. wyeksportowano 549 tys. ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 7% mniej niż przed rokiem, a wartość ich wywozu wyniosła 943 mln EUR (4 mld zł)i była o 5% niższa niż przed rokiem. Jednocześnie do kraju zaimportowano 46 tys. ton drobiu (o 25% mniej niż przed rokiem) za 90 mln EUR (387 mln zł), o 20% mniej. Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz) wyniósł 218 tys. ton, o 3% mniej niż w analogicznym okresie 2019 r. Przychody z eksportu tego asortymentu osiągnęły 550 mln EUR (2,4 mld zł) i były o 1% wyższe. W tym czasie do Polski zaimportowano 301 tys. ton produktów wieprzowych za 798 mln EUR (3,4 mld zł), odpowiednio o 5% mniej i 29% więcej niż przed rokiem. W okresie styczeń–kwiecień 2020 r. za granicę sprzedano 148 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz), o 1% mniej niż przed rokiem, a przychody z eksportu uległy obniżeniu o 2%, do 481 mln EUR (2,1 mld zł). Import ukształtował się na poziomie 15 tys. ton i był o 12% mniejszy niż w analogicznym okresie 2019 r., a wydatki poniesione na zakup produktów wołowych i cielęcych zmniejszyły się o 16%, do 50 mln EUR (215 mln zł)

TENDENCJE CENOWE

Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 8–14.06.2020 r. na rynku krajowym nastąpił dalszy spadek cen żywca wieprzowego. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną dostawcy uzyskiwali przeciętnie 5,55 zł/kg, o 1,5% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 14% więcej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była jednak o 5% niższa niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W drugim tygodniu czerwca br. w ślad za żywcem potaniały również półtusze wieprzowe, które zakłady mięsne sprzedawały średnio po 8,05 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim notowaniu, ale o 11% drożej niż przed miesiącem.

RYNEK MIESA

Cena półtusz była o 4% niższa niż w analogicznym tygodniu 2019 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 8–14.06.2020 r. cena bydła rzeźnego w skupie, tak jak tydzień wcześniej, ukształtowała się na poziomie 6,08 zł/kg i była o 3% wyższa niż w drugim tygodniu maja br., ale o 1% niższa niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W drugim tygodniu czerwca br., w odniesieniu do poprzedniego notowania, kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajów podrożały o 1%, do 12,49 zł/kg. Był to poziom cen zbliżony do uzyskanego przed miesiącem i o 2% wyższy niż w analogicznym tygodniu 2019 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 8–14.06.2020 r. zakłady drobiarskie kupowały kurczęta brojlery przeciętnie po 3,08 zł/kg, odpowiednio o 1% i o 3% drożej niż tydzień i miesiąc wcześniej, ale o 11% taniej niż przed rokiem. Cena indyków, po tygodniowych spadkach notowanych od początku kwietnia br., w drugim tygodniu czerwca wzrosła o 1%, do 4,45 zł/kg. Była ona jednak o 2% niższa niż przed miesiącem i o 21% niższa niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Cena tuszek kurcząt patroszonych w zakładach drobiarskich ukształtowała się na poziomie 5,10 zł/kg, o 13% wyższym niż w poprzednim tygodniu i o 15% wyższym niż przed miesiącem. Tuszki indyków sprzedawano po 8,27 zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 2% taniej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tuszek kurcząt była niższa niż przed rokiem o 5%, a tuszek indyków – o 10%.

http://www.kowr.gov.pl/

Czytany 140 razy

NAJNOWSZY NUMER: Mięsne Technologie 1/2020 (WIOSNA)

Zrzut ekranu 2020 05 12 o 12.23.51

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Próżnia a czas przydatności do spożycia +

    Utrzymanie jakości i trwałości mięsa jest jednym z ważniejszych celów pakowania w przemyśle mięsnym. Jakość dla konsumenta kryje się w Więcej...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Metody utrwalania mięsa i przetworów mięsnych +

    Właściwe utrwalanie mięsa i jego przetworów umożliwia dłuższe przechowywanie oraz transport na dalsze odległości, co stwarza możliwość normalnego zaopatrzenia i Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Mięsne Technologie 4/2019 ZIMA

MT 4 OKADKA1

Mięsne Technologie 3/2019 JESIEŃ

mieso 3 2019 www 1

Mięsne Technologie 2/2019 LATO

 miesne technologie 2 2019 www 1 min

Mięsne Technologie 1/2019 WIOSNA

 mieso 1 2019 www 1