PRZYPRAWY I DODATKI FUNKCJONALNE

Technologia stosowania preparatów białkowych w przetwórstwie mięsa Technologia stosowania preparatów białkowych w przetwórstwie mięsa
Współcześnie przy wyborze produktów żywnościowych, w tym również mięsnych, konsumenci zwracają szczególną uwagę na wartość odżywczą żywności, jak również na…
Stan mikrobiologiczny i metody dekontaminacji przypraw Stan mikrobiologiczny i metody dekontaminacji przypraw
Powszechnie wiadomo, że zioła i przyprawy są dodawane do wielu potraw w celu podniesienia ich walorów organoleptycznych. Szczególne znaczenie mają…
Postęp w stosowaniu dodatków funkcjonalnych w przetwórstwie mięsa Postęp w stosowaniu dodatków funkcjonalnych w przetwórstwie mięsa
Stosowanie dodatków funkcjonalnych stało się obecnie powszechną praktyką w procesach przetwórstwa żywności. Przetwórstwo mięsa charakteryzuje się niemal nieograniczoną inicjatywą tworzenia…
ABC przypraw do ryb ABC przypraw do ryb
Przyprawy i zioła w każdej kuchni odgrywają kluczową rolę. Bez nich nie byłoby magii kolorów potraw czy wyjątkowej woni, podkreślającej…
Fosforany - dozwolone z umiarem Fosforany - dozwolone z umiarem
W coraz większej ilości w przetwórstwie mięsa stosowane są fosforany, głównie ze względu na możliwość podniesienia wydajności wędlin. Specyficzne działanie…
W świecie najpopularniejszych przypraw W świecie najpopularniejszych przypraw
Zmiany w stylu odżywiania się ludzi w dobie pędu cywilizacyjnego oraz budowa marki produktu zakładów produkcyjnych na rynku konsumenckim stwarzają…
Dodatki smakowe do mięsa i wędlin Dodatki smakowe do mięsa i wędlin
Trudno dziś sobie wyobrazić urozmaicanie konsumentom wyrobów z wędlin bez stosowania tradycyjnych dodatków przyprawowych. Zalicza się do nich m.in. chrzan,…
Technologiczne aspekty wykorzystania węglowodanów w przetwórstwie mięsa Technologiczne aspekty wykorzystania węglowodanów w przetwórstwie mięsa
Sacharydy to jedna z ważniejszych grup dodatków funkcjonalnych stosowanych w przetwórstwie mięsa i wędlin.
Tylko tak dużo, ile to konieczne oraz tak mało, jak to jest możliwe Tylko tak dużo, ile to konieczne oraz tak mało, jak to jest możliwe
Na rynku mamy do czynienia z dużą różnorodnością dodatków funkcjonalnych spełniających wiele funkcji technologicznych w przetwórstwie mięsa. Należą do nich między innymi:…
Przyprawy włoskie – magia smaku Przyprawy włoskie – magia smaku
  Smak, zapach, barwa, wygląd zewnętrzny i tekstura wyrobu to jego podstawowe cechy organoleptyczne. Spośród nich smak stanowi najważniejszy przedmiot…
Strona 1 z 2

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...

Mięsne Technologie 2018 JESIEŃ

 

Mięsne Technologie 2018 LATO

 

Mięsne Technologie 2018 WIOSNA

 

Mięsne Technologie 2017 ZIMA

 

Mięsne Technologie 2017 JESIEŃ

 

Mięsne Technologie 2017 LATO

 

Mięsne Technologie 2017 WIOSNA

 
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Próżnia a czas przydatności do spożycia +

    Utrzymanie jakości i trwałości mięsa jest jednym z ważniejszych celów pakowania w przemyśle mięsnym. Jakość dla konsumenta kryje się w Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11