środa, 30 październik 2019 08:41

Odpowiedni środek smarny dla Twojego zakładu

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)

Jeśli chodzi o dobór smarów w przemyśle spożywczym, to jakość, klasyfikacja NSF i bezpieczeństwo odgrywają dużą rolę w procesie decyzyjnym.

 

Klasyfikacja NSF PCI31ChainLube PermaLock

Każdy smar stosowany w strefie produkcji żywności musi posiadać klasyfikację H1. Smary te są przeznaczone do zastosowań, w których może istnieć ryzyko przypadkowego kontaktu z żywnością. 

Zawsze zalecam używanie produktu z unikalną rejestracją NSF. Niektóre marki oferują produkty z podwójną klasyfikacją NSF np. H1 i K1. Oznacza to, że produkt posiada klasyfikację H1 gdy jest używany jako środek smarny i klasyfikację K1 gdy jest stosowany jako środek czyszczący. Produkty H1 mogą być stosowane w strefach produkcji żywności. Produkty K1 tylko w strefach nieprodukcyjnych. Ta podwójna klasyfikacja oznacza, że technicy mogą błędnie myśleć, że taki produkt może być stosowany jako środek czyszczący w obszarze produkcji żywności, co nie jest dozwolone, ponieważ jest to oczywiste zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności.

Ryzyko zanieczyszczenia plastikowymi elementami

Zanieczyszczenie żywności platikowymi elementami jest prawdziwym zagrożeniem w dzisiejszych czasach, ponieważ większość zakładów produkcyjnych jest wyposażonych w skanery wykrywające metal, ale nie w systemy wykrywania zanieczyszczeń takich jak tworzywa sztuczne. Dlatego istotne jest aby producenci mogli kontrolować tego rodzaju ryzyko. Plastikowe słomki i inne elementy aerozoli można łatwo zgubić.

Aby pomóc producentom żywności w kontrolowaniu tego ryzyka, CRC wyposaża wszystkie swoje aerozole H1 w aktywator Perma-Lock, unikalny system dozowania, który nie zawiera żadnych odłączalnych elementów mogących mogących zanieczyścić produkowaną żywność. 

Zaprojektowany z myślą o wydajności i trwałości. Zintegrowana 2-drożna głowica CRC Perma-Lock® jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem na rynku. Zapobiega zanieczyszczeniu żywności i gwarantuje bezpieczne i higieniczne stosowanie środków smarujących H1 we wszystkich obszarach przetwarzania żywności.

 

Zintegrowana dla bezpieczeństwa:

Trwałe i bezpieczne mocowanie rurki przedłużającej

Przytwierdzony na stałe przycisk Perma-Lock®

Praktyczny kołnierz zapobiega skapywaniu

CRC Perma-Lock® system – Nie możesz na tym stracić!

 

Bartłomiej Lignarski crc logo

Area Sales Manager CRC industries Europe

 

 

 

Czytany 55 razy

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...

Mięsne Technologie 3/2019 JESIEŃ

mieso 3 2019 www 1

Mięsne Technologie 2/2019 LATO

 miesne technologie 2 2019 www 1 min

Mięsne Technologie 1/2019 WIOSNA

 mieso 1 2019 www 1
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Próżnia a czas przydatności do spożycia +

    Utrzymanie jakości i trwałości mięsa jest jednym z ważniejszych celów pakowania w przemyśle mięsnym. Jakość dla konsumenta kryje się w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12