poniedziałek, 04 luty 2019 12:01

Roboty Stäubli w przemyśle spożywczym

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)

Od wielu lat roboty Stäubli cieszą się dużym zainteresowaniem producentów żywności na całym świecie. Duży wybór robotów, takich jak TP80 Fast Picker, Scara czy roboty sześcioosiowe razem z zaawansowaną kinematyką Stäubli, zapewniają uniwersalność zastosowań tych urządzeń w przemyśle spożywczym.

W czasach, gdy automatyzacja procesów produkcji żywności była postrzegana jako rynek niszowy, firma Stäubli koncentrowała się już na projektowaniu robotów mających nie tylko usprawnić samą produkcję, lecz również zwiększyć jej powtarzalność. Obecnie czynniki techniczne, standardy higieny czy uwarunkowania handlowe mają kluczowe znaczenie.

Podejście kompleksowe

Stäubli może pochwalić się najszerszą ofertą robotów wykorzystywanych w branży spożywczej. Zapewniają one idealne rozwiązania dla różnych wymagań, począwszy od najprostszych systemów do pakowania bezpośredniego i pośredniego, przez urządzenia o wysokiej wydajności, aż po urządzenia pracujące z niezabezpieczoną żywnością przy jednoczesnym zachowaniu zasad higieny. Roboty Stäubli mają szeroki zakres zastosowań dla różnych artykułów spożywczych: pieczywa, makaronów, ciast, mięs, ryb, nabiału, żywności mrożonej, owoców czy warzyw. Wykorzystuje się je w różnych procesach produkcyjnych: napełniania, dozowania, krojenia, przeładowywania, etykietowania, sortowania, pakowania oraz układania na paletach.

Ponadto niezwykle istotną zaletą robotów Stäubli jest fakt, że w ich przekładniach wykorzystany jest olej certyfikowany przez NSF (National Sanitation Foundation). Certyfikat H1 oznacza, że przypadkowy kontakt z żywnością jest dopuszczalny.

Technologia cleanroom (czystych pomieszczeń) staubli3

Coraz częściej można spotkać się z potrzebą wytwarzania i przetwarzania żywności w warunkach aseptycznych, zgodnie ze standardami ISO (klasy od 5 do 8). W takich warunkach można z dużą pewnością wykluczyć wszelką obecność bakterii czy pleśni. Dlatego nawet standardowe wersje robotów Stäubli spełniają warunki pomieszczeń czystych. Szczególnym zainteresowaniem w przemyśle spożywczym cieszą się wersje robotów z opcją HE, które są przystosowane do pracy w środowisku o wysokiej wilgotności, a jednocześnie są w stanie unosić ciężary do 150 kg. Roboty Stäubli wyróżnia – spośród innych dostępnych na rynku – konstrukcja, dopuszczająca ich zastosowanie w bezpośrednim kontakcie z wodą. Oprócz tego wykorzystuje się je również do pracy w warunkach wymagających zachowania rygorystycznych zasad higieny. Kolejnym atutem robotów HE jest możliwość zastosowania automatycznego systemu czyszczenia z wykorzystaniem agresywnych środków myjących, który dostosowuje się do rytmu procesu produkcji.

Jego intensywność z pewnością skróciłaby żywotność i bezawaryjność konwencjonalnych robotów, roboty HE działają zaś dalej bez żadnych zarzutów.

Sortowanie i pakowanie

Wysoko wydajne roboty zostały zaprojektowane m.in. do sortowania i pakowania produktów w przemyśle spożywczym.

Urządzenie TP80 Fast Picker osiąga tempo selekcjonowania ponad 200 sztuk na minutę, co otworzyło możliwości do opracowywania nowych koncepcji i strategii przy przeładowywaniu, sortowaniu oraz pakowaniu żywności. Robot Fast Picker został zaprojektowany w taki sposób, aby zapewnić maksymalną precyzję oraz zagwarantować powtarzalność. Zasięg ruchu wynosi do 1,6 metra. Osiąga również niezwykły stopień powtarzalności na poziomie ±0,05 milimetra. Wysoka precyzja działania jest cechą stałą robotów Stäubli nawet po tysiącach godzin pracy.

W dalszej części przedstawiamy przykładowe zastosowanie robotów Stäubli na konkretnych przypadkach firm z branży spożywczej.

Nowe możliwości w przetwórstwie mięsnym

Duży zakład przetwórstwa mięsa z Japonii chciał zwiększyć szybkość porcjowania mięsa. Aby to osiągnąć, konieczne było wdrożenie systemów, które pozwolą na wykrywanie kości w porcjach mięsa oraz wyliczą precyzyjną linię cięcia. W produkcji związanej z obróbką mięsa kluczowe znaczenie mają m.in.: higiena, szybkość produkcji, dokładność całego procesu. Zastosowanie pionierskiego systemu HAMDAS-R, sterującego procesem automatycznego oddzielania kości, było doskonałym krokiem. W systemie tym zintegrowane są roboty Stäubli TX160 HE. Specyfikacja produkowanych robotów Stäubli jest dostosowana do potrzeb zakładów mięsnych. Chodzi także o to, aby urządzenia te spełniały wszelkie rygorystyczne standardy higieny, które są wymagane przy przetwarzaniu świeżego mięsa. Dlatego też są one codziennie dezynfekowane wodą z dodatkiem odpowiedniego środka czyszczącego.

Stäubli RX160 (wersja HE) został zaprojektowany w taki sposób, że nawet intensywne czyszczenie, niezbędne w przemyśle spożywczym, nie wpływa na jego wydajność oraz trwałość. Konwencjonalne roboty nie byłyby w stanie temu sprostać.

roboty staeubli w przemysle spozywczym1

Ponadto urządzenia wykorzystywane do przetwarzania wieprzowiny muszą dodatkowo spełniać rygorystyczne wymagania stawiane robotom pod względem wydajności, precyzji oraz elastyczności. W godzinę urządzenie powinno obrobić nie mniej niż 500 porcji mięsa. Zarekomendowano zastosowanie dwóch urządzeń Stäubli RX 160 HE, które muszą być wykorzystywane do maksimum w warunkach, które panują w zakładzie przetwórstwa mięsa. Elastyczność takiego tandemu jest niezbędna, aby móc sprostać kryterium wydajności. Aby móc to wszystko zapewnić, japońscy specjaliści zdecydowali się na zastosowanie nowych technologii. System inspekcji rentgenowskich umożliwia wykrywanie kości w porcjach mięsa oraz wylicza precyzyjną linię cięcia dla robotów. Takie rozwiązanie wydaje się być idealne, jednak podczas przetwarzania mięsa mogą wystąpić błędy.

Stawy w mięsie wieprzowym są narażone na przemieszczanie się podczas transportu na przenośnikach. Aby móc zapobiec takim sytuacjom, robot musi być zaopatrzony w nóż przytwierdzony do przegubu, aby w trakcie cięcia móc precyzyjnie unikać kontaktu z kośćmi. Robot RX160 zdał ten test bezbłędnie, otwierając tym samym nowe możliwości dla przetwórstwa mięsnego w zakresie wydajności i efektywności.

Roboty idealnie wykonują powtarzalne czynności, a rozwój różnego rodzaju sensorów oraz wzrost mocy obliczeniowej procesorów pozwala na coraz szersze wykorzystanie ich w środowisku tak wymagającym, jakim jest przemysł spożywczy.

Stäubli Łódź Sp. z o.o. staubli logo cmyk grayscale

Łagiewniki Nowe, ul. Okólna 80/82, 95-002 Smardzew

tel. 42-636 85 04, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., www.staubli.pl

 

 

Czytany 1425 razy

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...

Mięsne Technologie 3/2019 JESIEŃ

mieso 3 2019 www 1

Mięsne Technologie 2/2019 LATO

 miesne technologie 2 2019 www 1 min

Mięsne Technologie 1/2019 WIOSNA

 mieso 1 2019 www 1
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Próżnia a czas przydatności do spożycia +

    Utrzymanie jakości i trwałości mięsa jest jednym z ważniejszych celów pakowania w przemyśle mięsnym. Jakość dla konsumenta kryje się w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11