wtorek, 23 maj 2017 12:46

FOOD SHOW - spotkania profesjonalistów i pasjonatów

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

W dniach 16 – 18 marca 2017 r. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbyła się I edycja Food Show – unikalnego wydarzenia w sektorze przemysłu spożywczego, branży HoReCa. To były trzy dni wystaw, prezentacji produktów żywnościowych, degustacji, pokazów gotowania, warsztatów kulinarnych, debat i dyskusji o branży spożywczej i gastronomicznej.

Czym jest Food Show?

Food Show to odpowiedź na zmianę, która na przestrzeni ostatnich lat dokonała się w Polsce. Postawiła ona w centrum zainteresowań milionów osób zdrowe odżywianie, przyjemność gotowania, jedzenia i cieszenia się różnorodnymi smakami naturalnych produktów spożywczych. Wyrazem tej popularności są programy kulinarne, których kolejne edycje zyskują wielomilionową widownię.

Zupełnie nowa koncepcja wydarzenia Food Show, które w dynamicznej formule pozwolło połączyć wiedzę i doświadczenie profesjonalistów z miłością do gotowania i pasją tysięcy wielbicieli dobrej kuchni.

Uczestnikami kongresu byli liderzy, których działalność związana jest z branżą spożywczą, gastronomiczną i kulinarną: kucharze, dietetycy, producenci żywności, analitycy, restauratorzy, dostawcy, sieci handlowe, otoczenie biznesu.

Food Show to znacznie więcej niż branżowa konferencja o przemyśle spożywczym i gastronomicznym, to także gotowanie na żywo ze znanymi kucharzami, targ produktów regionalnych, festiwal filmów o tematyce kulinarnej, degustacje i warsztaty winiarskie, spotkanie blogerów kulinarnych, targ śniadaniowy, warsztaty z mistrzami fotografii kulinarnej, degustacje, konkursy, wymiana przepisów, warsztaty gotowania dla dzieci i wiele innych. 

Była to okazja do udziału w warsztatach mistrzów kuchni, biznesu spożywczego i branży HoReCa oraz miłośników gotowania i dobrego jedzenia. Pierwsze dwa dni targów Food Show były skierowane do profesjonalistów, zaś sobota była dniem otwartym dla mieszkańców regionu. Targi zostały zorganizowane w województwie śląskim po raz pierwszy, a w tak nowatorskiej formule - po raz pierwszy w Polsce. Organizatorem jest Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości. 

 Podczas Food Show odbyło się blisko 20 debat branżowych z udziałem ponad 100 prelegentów. Targi otwierała debata plenarna „Żywność – najlepsza wizytówka promocyjna Polski”. Następnie dyskutujący przeszli przez ekologię, dietetykę, trendy konsumenckie, nowoczesne technologie, a nawet ekonomikę i prawo. Zatem rozpiętość tematyczna była imponująca.

16 marca podczas wieczornej gali Food Show 2017 w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach nagrodzony został najlepszy produkt i najlepszego dostawcę dla sektora HoReCa. Do konkursu Food Show Star zaproszeni zostali producenci, przetwórcy dystrybutorzy i hurtownicy żywności mający osiągnięcia na rynku HoReCa. Nagrody przyznało jury złożone z szefów kuchni oraz przedstawicieli mediów. Uroczystą galę poprowadziła Edyta Kochlewska, redaktor naczelna Rynku Spożywczego i portalu dlahandlu.pl.

Najlepszy Produkt dla sektora HoReCa

Nagrody w kategorii Najlepszy Produkt dla sektora HoReCa otrzymali: Bursztyn Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, wędzona ikra z pstrąga Gospodarstwa Rybackiego Zielenica, ślimaki mazurskie firmy Eko Snails Garden, Debic Parfait 1L firmy FrieslandCampina Nederland B.V., linia soków TetraPak firmy Słoneczna Tłocznia Spółka, sos barbecue 

 

Folwark firmy Kotaniec, ser pleśniowy Lazur Błękitny Spółdzielni Mleczarskiej Lazur,  gama warzyw pakowanych próżniowo sous vide firmy Bonduelle Polska, trendy lunch orkisz, vermicelli, pomidory firmy Melvit, kapusta kiszona w całych główkach produkowana przez Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder, pasty warzywne Natura Smaku firmy Amplus, Matchbata firmy John Lemon oraz śmietany i jogurty Kuchmistrza firmy Mlekovita.

Najlepszy Dostawca dla sektora HoReCa

Nagrody dla najlepszego dostawcy otrzymali: Fusion Gusto, Green Factory Bronisze oraz Farutex.

W ramach gali Dziennik Zachodni przyznał również nagrody plebiscytu Restauracja Roku 2017. Pierwsze miejsce otrzymała Restauracja GierKrówka Steak&Burgers w Zawadzie k. Częstochowy z liczbą 33 tys. 552 oddanych głosów. Drugie miejsce w plebiscycie zajęła Karczma Tatrzańska z Kobióra (31 tys. 372 głosy), a tuż za nią na podium stanęła Restauracja Dwór Hubertus z Piekar Śląskich (25 tys. 841 głosów).

 FOOD SHOW spotkania 1FOOD SHOW spotkania 2FOOD SHOW spotkania 3FOOD SHOW spotkania 4FOOD SHOW spotkania 5FOOD SHOW spotkania 6FOOD SHOW spotkania 7

 

Czytany 756 razy

Najnowsze od Redakcja

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...

Mięsne Technologie 3/2019 JESIEŃ

mieso 3 2019 www 1

Mięsne Technologie 2/2019 LATO

 miesne technologie 2 2019 www 1 min

Mięsne Technologie 1/2019 WIOSNA

 mieso 1 2019 www 1
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Próżnia a czas przydatności do spożycia +

    Utrzymanie jakości i trwałości mięsa jest jednym z ważniejszych celów pakowania w przemyśle mięsnym. Jakość dla konsumenta kryje się w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12