×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 591.
środa, 11 lipiec 2018 13:01

Jak rozwiązać problem wpływu produktu? Eliminacja fałszywych odrzutów

Napisane przez
Oceń ten artykuł
(1 głos)

Zjawisko znane jako wpływ produktu od dawna stanowi przeszkodę dla osiągnięcia wysokich poziomów czułości wykrywania metali w branży mięsno-drobiarskiej. Od wielu lat problem ten zmuszał producentów do kompromisów w zakresie standardów detekcji, jednak obecnie można mu zaradzić, stosując nową technologię wielu jednoczesnych częstotliwości (MSF).

jak rozwiazac problem wplywu produktu eliminacja falszywych odrzutow 2

Osiągnięcie optymalnego poziomu wykrywania zanieczyszczeń metalami może być niełatwym zadaniem w przypadku kontroli mięsa i drobiu. Wynika to z potencjalnie niekorzystnego wpływu właściwości produktu na zdolność wykrywacza do odróżnienia go od zanieczyszczającego metalu. Jest to zjawisko znane jako wpływ produktu. Na efekt ten mają wpływ takie czynniki, jak: zawartość wilgoci lub soli, temperatura oraz wielkość lub konsystencja produktu.

 

Z czego wynika wpływ produktu?

Wykrywacze metali są precyzyjnymi urządzeniami przeznaczonymi do wykrywania bardzo małych zanieczyszczeń metalami w znacznie większych produktach. Inne materiały, na przykład woda lub solanka, mają zdolność przewodzenia prądu elektrycznego i oddziaływania na pola magnetyczne. W rzeczywistych zastosowaniach objętość zanieczyszczeń metalowych jest setki lub nawet tysiące razy mniejsza niż objętość kontrolowanych produktów. To właśnie różnica objętości powoduje wpływ produktu na pole magnetyczne w otworze podobnym do wpływu metalicznej substancji zanieczyszczającej. 

Produkty takie jak świeże mięso, kurczaki i ryby mają wysoką zawartość wilgoci i są względnie dobrymi przewodnikami. Są przez to trudne do skontrolowania, gdyż mogą generować sygnał w wykrywaczu metali analogicznie do drobnych cząstek metali. Efekt ten utrudnia odróżnienie produktu od zanieczyszczeń przez wykrywacz metali i często prowadzi do dużej liczby fałszywych odrzutów, a w konsekwencji do obniżenia całkowitej efektywności urządzeń (OEE).

 

Przezwyciężenie wpływu produktu

Zawsze istnieje konieczność kompromisu między efektem produktu a maksymalną częstotliwością roboczą i czułością wykrywacza metali.

Dotychczas standardowym rozwiązaniem było obniżenie czułości wykrywacza metali, jednak utrudniało to wykrywanie drobniejszych zanieczyszczeń i zwiększało ryzyko kosztownego wycofywania produktów z rynku.

 

Technologia wielu jednoczesnych częstotliwościjak rozwiazac problem wplywu produktu eliminacja falszywych odrzutow 3

Lepszym sposobem wyeliminowania efektu produktu jest zastosowanie wykrywacza opartego na technologii MSF. W zaawansowanych detektorach metali, takich jak Profile Advantage z oferty METTLER TOLEDO, zastosowano kombinację wysokich i niskich częstotliwości wraz z technologią tłumienia sygnału własnego wyrobu. Skuteczna eliminacja sygnału własnego wyrobu pozwala wykrywać znacznie mniejsze cząstki metalu i praktycznie pozbyć się problemu kosztownych błędnych odrzuceń.

 

Łatwa konfiguracja

Poza eliminacją wpływu produktu wykrywacze Profile Advantage oferują funkcję automatycznej konfiguracji, która skraca czas zmiany ustawień pomiędzy poszczególnymi partiami produktu, podnosząc w ten sposób wydajność procesu produkcji.

 

 

www.mt.com/md-profileadvantage -mp

 

 

 

Czytany 136 razy

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Baleron wędzony gotowany +

    Pan Kazimierz Stańczyk prezentuje kolejny przepis na wędlinę produkowaną metodą starą, sprawdzoną, pamiętaną z dawna przez zmysły polskiego konsumenta. Ten Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8