Wędzenie jest jednym z podstawowych zabiegów technologicznych w produkcji ryb, nadającym charakterystycznego i niepowtarzającego aromatu oraz smakowitości. Proces wędzenia wpływa zarówno na smak, zapach, barwę, ale i na wydajność gotowego wyrobu rybnego, jak również na jego trwałość. Aktualna wiedza na temat wytwarzania dymu i dostosowania parametrów procesu wędzenia oraz komponowanie składu dymu wędzarniczego, umożliwia wpływanie na jakość i bezpieczeństwo wędzonego produktu, jak i cały proces technologiczny. 

Dział: WĘDZENIE

Wędzenie jest jednym z podstawowych zabiegów technologicznych w produkcji ryb, nadającym charakterystycznego i niepowtarzalnego aromatu i smakowitości. Proces wędzenia wpływa zarówno na smak, zapach, barwę, jak i na wydajność gotowego wyrobu rybnego i jego trwałość.

Dział: WĘDZENIE
czwartek, 23 sierpień 2018 08:01

Klucz do nowoczesnej technologii pakowania ryb

Utrzymanie jakości i trwałości ryb jest jednym z ważniejszych celów pakowania w przemyśle spożywczym. Jakość dla konsumenta kryje się w wyglądzie, smaku i w konsystencji, ale również w tym, co nie jest postrzegalne zmysłami, czyli w jakości mikrobiologicznej.

Ryby jako produkty mało trwałe, często wymagające długiego transportu i składowania, ze względu na swoją bogatą mikroflorę są niezwykle podatne na zepsucie. Aby przedłużyć ich trwałość, opracowano wiele metod służących ich konserwacji, a jedną z najstarszych i zarówno najlepszych, jest przechowywanie w warunkach zamrażalniczych.

 

Ryby morskie zyskały ogromną popularność zarówno wśród konsumentów, jak i przetwórców. Bogactwo asortymentu przetworów z ryb słonowodnych wynika m.in. z zalet zdrowotnych i żywieniowych, ilości i różnorodności dostępnego surowca, z reguły mniejszej ilości ości i szerokiej gamy potraw możliwych do przyrządzenia z tych zwierząt. Jednak przełowienie pewnych gatunków i limity nakładane na rybaków będą coraz bardziej wpływać na dostępność ryb morskich i zarówno konsumenci, jak i przetwórcy powinni zwrócić uwagę na duży potencjał karpia, czy też pstrąga. 

piątek, 23 luty 2018 09:31

Ryby jako żywność prozdrowotna

Świadomość konsumentów na temat zdrowego odżywiania stale rośnie, a sprzedaż produktów bogatych w związki biologicznie czynne i korzystne dla zdrowia ma coraz większy udział w rynku. Ryby i produkty rybne bardzo dobrze wpisują się w ten trend, jednak zawierają również szereg ciemnych stron, które odstraszają niektórych klientów. Dlatego warto znać zalety tego asortymentu, aby móc skutecznie przekonywać, dlaczego przeważają one nad wadami i wspomagają zdrowie kupujących.