×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 589.
piątek, 26 maj 2017 13:14

Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój

Napisane przez
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

W marcu ma być uruchomiony nabór wniosków o wsparcie dla firm z branży przetwórstwa produktów rolnych lub zajmujących się ich sprzedażą hurtową.

  O pomoc będą mogły ubiegać się mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa działające w sektorze przetwórstwa lub handlu hurtowego produktami rolnymi, a także osoby fizyczne, prawne lub jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej, jeżeli wykonują działalność gospodarczą w zakresie przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych.

Wysokość dofinansowania, jakie można otrzymać w całym okresie realizacji PROW 2014-2020, zależy od tego, kim jest beneficjent. Gdy jest nim przedsiębiorstwo zajmujące się przetwarzaniem i wprowadzaniem do obrotu produktów rolnych, wysokość wsparcia wyniesie do 3 mln zł. Natomiast jeżeli o pomoc ubiega się przedsiębiorstwo, które jest związkiem grup producentów rolnych lub zrzeszeniem organizacji producentów, wówczas może liczyć maksymalne na 15 mln zł.

Pieniądze są wypłacane w formie refundacji kosztów - maksymalny poziom dofinansowania wynosi 50 proc. kosztów, poniesionych na realizację inwestycji. W tym również - czego nie było w poprzednim naborze, przeprowadzonym w grudniu 2015 r. - związanych z utworzeniem nowych zakładów zajmujących się hurtową sprzedażą czy przetwórstwem: mleka, mięsa oraz owoców i warzyw, jak także hurtowym obrotem zbożami. ν

http://www.minrol.gov.pl

 

 

 

Czytany 869 razy

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...

Mięsne Technologie 2018 JESIEŃ

Mięsne Technologie 2018 LATO

 

Mięsne Technologie 2018 WIOSNA

Mięsne Technologie 2017 ZIMA

 

Mięsne Technologie 2017 JESIEŃ

Mięsne Technologie 2017 LATO

Mięsne Technologie 2017 WIOSNA

  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Baleron wędzony gotowany +

    Pan Kazimierz Stańczyk prezentuje kolejny przepis na wędlinę produkowaną metodą starą, sprawdzoną, pamiętaną z dawna przez zmysły polskiego konsumenta. Ten Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9