wtorek, 15 styczeń 2019 09:10

Nowy robot usprawniający procesy przenoszenia produktów mięsnych

Napisał
Oceń ten artykuł
(3 głosów)

Duński Instytut Technologiczny (DTI) zaprezentował nowego robota o nazwie Meat Mover, który przejmuje ręczne procesy robocze przenoszenia mięsa wieprzowego. Konstruktorzy tworzący Meat Movera przewidują znaczne zainteresowanie tego typu rozwiązaniami w niedalekiej przyszłości.

Według Kima Blichfeldt Kirkeby’ego, reprezentującego Duński Instytut Badawczy Mięsa (DTI/DMRI), w duńskich zakładach mięsnych, nalężących do najbardziej wydajnych na świecie, spotyka się wielu pracowników działających w wysoko wydajnych reżimach, cierpiących na stany zapalne kości i stawów, problemy z kręgosłupem oraz urazy mięśni, wynikające z powtarzających się, identycznych ruchów roboczych realizowanych w intensywnym tempie. Przemysł mięsny, działając pod presją Duńskiego Urzędu ds. Środowiska Pracy, koncentruje się obecnie na poprawie środowiska pracy zatrudnionych. Nowoczesne, zrobotyzowane technologie stanowią część oczekiwanych rozwiązań. Meat Mover należy do najnowszych osiągnięć w świece robotów dla rzeźni. Opisując go najprościej, zdaniem twórców rozwiązania: „opracowano urządzenie do przenoszenia mięsa, ponieważ istnieje znaczne zapotrzebowanie na elastyczne technologie do pakowania, możliwe do stosunkowo łatwego zastosowania na funkcjonujących wydziałach zakładów mięsnych” - twierdzi główny konstruktor i kierownik zespołu Centrum Automatyzacji w Duńskim Instytucie Technologicznym/Duńskim Instytucie Badawczym Mięsa, Kim Blichfeldt Kirkeby. Od samego początku projekt był finansowany przez Pig Levy Fund.

Meat Mover jako rozwiązanie elastyczne i mobilne

Finalne rozwiązanie Meat Mover’a składa się z trzech części: robota, podciśnieniowej poduszki-chwytaka i systemu wizyjnego, dostarczającego w czasie rzeczywistym obrazów, umożliwiających robotowi decyzję „gdzie i jak sięgnąć”, by uzyskać najwłaściwszy „chwyt” produktu (elementu mięsa).

Według Kima Blichfeldt Kirkeby’ego: „wydaje się to być prostym procesem, ale z pewnością takim nie jest, ponieważ istnieje wiele możliwych iteracji wynikających z analizy obrazowej oraz zastosowanych narzędzi chwytających”. Elastyczny i mobilny robot może być umieszczony w kilku miejscach linii produkcyjnej, mogąc służyć do przenoszenia zarówno świeżych i zapakowanych elementów karkówki z pojemników na taśmy przenośnika, jak i przenosić produkty z przenośnika do pojemników. Ten sam robot jest używany do obu zadań. Wystarczy wybrać zaprogramowaną aplikację na ekranie dotykowym i wymienić podciśnieniowy chwytak, tak by pasował do konkretnego produktu. Po tych względnie prostych czynnościach Meat Mover jest gotów do nowych zadań!

„W ten sposób nowoczesny zakład mięsny optymalizuje przebieg i redukuje czas procesów, zastępując określone prace manualne lub działanie wielu specjalizowanych robotów, pracą jednego elastycznego robota”, mówi Kim Blichfeldt Kirkeby.

 

nowy robot usprawniajacy procesy przenoszenia produktow miesnych2

Meat Mover jest co najmniej tak samo skuteczny, jak człowiek. Urządzenie do przenoszenia mięsa skonstruowano tak, by było co najmniej tak wydajne i dokładne, jak doświadczony pracownik realizujący tesame funkcje. Oznacza to, że urządzenie do przenoszenia mięsa może przenosić: 1.500 elementów zapakowanych na godzinę, z taśmy przenośnika do pojemnika; 1.100 świeżych elementów z pojemnika na taśmę przenośnika lub 1200 świeżych elementów z taśmy na taśmę.

Pierwotnie robot został zaprojektowany do obsługi produktów z mięsa wieprzowego o wadze 2-3 kilogramów, ale jest również dostępny w wersjach, które przenoszą znacznie cięższe produkty.

Meat Mover został opracowany i przetestowany przez Duński Instytut Technologiczny/Duński Instytut Badawczy Mięsa (DTI/DMRI).

Na zdjęciu obok: algorytmy systemu analizy obrazowej wybierają optymalne, będące do dyspozycji miejsce na dany produkt, a robot chwyta go i przenosi w odpowiednie miejsce na taśmie.

 

Meat Mover jako rozwiązanie opracowane wspólnie z przemysłem

Uniknięcie lub redukcja urazów i kontuzji związanych z ręczną pracą nie musi być w zakładach mięsnych rozwiązaniem kosztownym - należy zainstalować w nich urządzenie do przenoszenia mięsa typu Meat Mover. W rzeczywistości robot może zastąpić pracownika wykonującego ten element procesu. Zatem Meat Mover ma szansę być „dobrym biznesem dla rzeźni”. Według Kim Blichfeldt Kirkeby’ego, Meat Mover może pełnić właściwie swoją rolę zarówno w dużych, jak i małych zakładach mięsnych. Wynika to z wyjątkowej prostoty instalacji i przezbrajania robota.

Konstruktor podkreśla, że Meat Mover został opracowywany w ścisłej współpracy z przemysłem, dzięki czemu rozwiązanie zostało rzetelnie przetestowane na liniach testowych zakładów Danish Crown w Danii.

„Stosuje się go w miejscach, w których pracownicy są bardzo narażeni na urazy, więc wszyscy przyjmą Meat Movera z zadowoleniem, wiedząc, że sprawdza się w najtrudniejszych miejscach pracy” – mówi K.B. Kirkeby, przewidując jednocześnie wiele pracy i funkcji dla nowego robota.

Dodaje także, że: „opracowaliśmy produkt, który jest naszym zdaniem naprawdę fantastyczny. Obecnie szukamy firmy, która wprowadzi robota na rynek. Projekt został zainicjowany przez duński przemysł hodowli trzody chlewnej, którego obecnie głównym celem jest poprawa wydajności i warunków środowiska pracy. Dlatego też rozwiązanie spotkało się z bardzo dużym zainteresowaniem i chęcią wprowadzenia rozwiązania na rynek”.

zdjecievol2zdjecie2

 

 

 

 

 

   

 

 

 Kim Blichfeldt Kirkeby                                      Bjarne Sigtryggsson

 

Bezpośredni kontakt w j. angielskim:

Kim Blichfeldt Kirkeby, mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 

Bjarne Sigtryggsson, mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Kontakt w języku polskim:

Janusz Sytek – Danish Meat Research Institute

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.; tel. kom. +48 501 678 135

 

Czytany 152 razy